СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ОСТЕОПОРОЗА 20 ОКТОМВРИ 2023 „ДА ИЗГРАДИМ ПО-ЗДРАВИ КОСТИ“

20/10/2023
          Световният ден без остеопороза, който по традиция се отбелязва на 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза – IOF, акцентира ежегодно на теми, фокусиращи вниманието на специалисти и на широката публика и трасира усилията  в борбата с това коварно заболяване, засягащо всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст.
Доброто здраве на костите е от жизнено значение за качествен, мобилен и независим от грижите на близките ни живот в по-късна възраст. Под мотото „Да изградим по-здрави кости“ през настоящата година Международната фондация по остеопороза стартира платформата www.buildbetterbones.org, която да подпомогне на хората в различни възрастови групи и здравен статус да избегнат тежките последици от остеопорозата.
ХРАНЕНЕ И ДИЕТА
Това, което ядете, има значение, когато става въпрос за здравето на костите. Диета с правилното количество калций , протеини и витамин D ще ви осигури необходимите хранителни вещества за изграждане на по-добро здраве на костите и намаляване на риска от фрактури.
 
                                                                                                 
 ПОЛЗИТЕ ОТ УПРАЖНЕНИЯТА

Костите - и мускулите - са невероятни! Те отговарят на предизвикателствата, които поставяме пред тях, ако се правят правилно. Упражнението е основна съставка за здравето на костите и подобрения баланс и сила.

Комбинация от упражнения за баланс, функционални упражнения, упражнения за укрепване и упражнения за натоварване на костите ще ви помогне да останете мобилни и ще ви помогне да запазите своята независимост.

 
                                                       
ДОМАШНА БЕЗОПАСНОСТ
Паданията могат да се случат в дома и създаването на безопасна жизнена среда е от ключово значение за защитата на себе си и тези, за които се грижите. Някои опасности за безопасността на дома могат редовно да бъдат пренебрегвани, но могат лесно да бъдат коригирани.
 
 
 
 
 
За отбелязване на Световния ден без остеопороза Регионална здравна инспекция –Силистра планира посещение на  „Дом за стари хора“ в гр. Силистра, ул. „Албена“ № 5 на 25 октомври 2023 г. и  провеждане на информационна кампания сред потребителите.
Повече информация може да откриете тук: https://www.worldosteoporosisday.org/
Информационни материали от Асоциация жени без остеопороза:
 
 
 
 
 
 
 
Изготвил:
Анжела Генова – главен експерт в Д ОЗ