Връстници обучават връстници

7/12/2023
Обучение за развиване на подхода „Връстници обучават връстници“ на тема „Превенция на ХИВ/СПИН, Сексуално предавани инфекции и зависимости“ проведе Регионална здравна инспекция – Силистра съвместно с БМЧК, ОбСНВ и ПИЦ към община Силистра на 7 декември 2023г. в залата на АРГИ-център в гр. Силистра. 

Участие в обучението взеха ученици и младежи от учебни заведения и младежки организации от област Силистра: Български Младежки Червен Кръст гр. Силистра, Младежки клуб по превенция на зависимости към ПИЦ, Ученически парламент гр. Силистра, СУ „Васил Левски“ гр. Дулово, СУ „Васил Левски“ гр. Главиница, ПГМСС с. Ситово и ПГМСС „Н. Й. Вапцаров“ с. Средище. 

Лектори по темите за ХИВ/СПИН и Сексуално предавани инфекции бяха експерти от РЗИ-Силистра, а младежите от БМЧК нагледно представиха подхода „Връстници обучават връстници“ и демонстрираха правилно поставяне на презерватив. Темата „Последици от употребата на наркотици“ беше презентирана от доброволци  към Младежки клуб по превенция на зависимости към ПИЦ. 

Участниците в обучението решаваха казуси по темите ХИВ/СПИН и рисково сексуално поведение след употреба на алкохол. След дискусия по темите бяха връчени сертификати на участниците и здравно-образователни материали. 

Обучението е част от планираните дейности от Националната АНТИСПИН кампания посветени на 1- ви декември - Световния ден за борба със СПИН в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ в Р България (2021-2025 г.) 
 
 
 
Анжела Генова
Главен експерт  Дирекция Обществено здраве
07.12.2023 г.