Световен ден на сърцето - 29 СЕПТЕМВРИ

20/9/2019
На  29 септември  се отбелязва Световният ден на сърцето. Целта е възможно най-много хора да се информират за сърдечните болести, за рисковете и високата смъртност, до която водят, както за възможността да научим повече за начините, по които бихме могли да ограничим рисковите фактори.
 
Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина заболеваемост и смъртност на населението. Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от сърдечно-съдовите заболявания и инсултите могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рисковите  фактори тютюнопушене, прекомерна  употреба на алкохол,  завишен  прием на сол, заседнал начин на живот и  слаба физическа активност.
 Стресът  също е значим рисков фактор, който води до артериална хипертония, до незадоволителна корекция на артериалната хипертония, до напълняване, изява на метаболитен синдром, захарен диабет и др. Често стресът се свързва с други нездравословни практики, като тютюнопушене и  употреба на алкохол.
 
 
 
 
Ежедневието на модерния човек също крие рискове от най-ранна възраст - такива са леснодостъпните, но вредни храни, прекомерно време пред компютъра и телевизора и др.
България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания, а по отношение на смъртността от инсулт - на първо място в Европа. Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с няколко малки промени в ежедневието и стила на живот. Ето и няколко съвета, които могат да бъдат от полза:
Здравословно хранене: Специалистите съветват:
  • да се ограничи консумацията на полуфабрикати, които често са богати на захар и мазнини;
  • да се спре консумацията на газирани напитки и натурални сокове и вместо тях да се приема вода или неподсладени прясно изцедени сокове/фрешове;
  • да се избира пресен плод, вместо сладкиши и захарни изделия и да не се прекалява с алкохола;
Храната има много важна роля за здравето на сърцето, всеизвестна е максимата, че „Ние сме това, което ядем“ или „Здравето ни е това, което ядем“.
 
Най-добрите храни за поддържане здравето на сърцето са:
  • Рибата - тя е изключително богат източник на омега-3 мастни киселини, които играят ключова роля за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.
  • Червено цвекло - осигурява богат коктейл от полезни съставки антоцианини, лутеин и бетаин.
  • Цитрусите - осигуряват на сърцето бърз приток на витамини. Грейпфрутът понижава кръвното налягане.
  • Варива - съдържат протеини, фибри, желязо, калий и други полезни за сърцето вещества, намаляват холестeрола.
  • Овесени ядки - набавят бета глюкан, който намалява холестерола.
  • Банани , Кайсии - осигуряват калий на организма, с което подобрява дейността на сърцето.
  • Картофите - те са богати на калий, фибри и се грижат за здравето на сърцето.
Поддържане на нормално ниво на кръвна захар: 60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Ако диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт. Проследяване нивото на кръвна захар и предприемането на мерки за поддържането й в норма, в случай че заболяването вече е факт, понижава риска за сърцето и сърдечно-съдовата система.
Физическа активност: Специалистите съветват всеки да се консултира със своя лекар кои упражнения са най-подходящи за него и да използва индивидуална програма. Важно е да се знае, че умерено интензивна 30-минутна тренировка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Бъдете активни всеки ден – изкачвайте стълби, вървете или карайте колело, вместо да шофирате, тренирайте заедно с приятелите и семейството си.
Ходенето пеш може да е рутина от ежедневието ви, която да добави много ползи за сърцето, сърдечно-съдовата система и за здравето ви като цяло.  То е една от най-достъпните форми на физическа активност.
ЗАПОМНЕТЕ:
Високото кръвно налягане е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите заболявания и трябва да бъде контролирано!
Високото кръвно налягане е наричано „тихият убиец“, защото обикновено няма ясно изразени симптоми и много хора не знаят за това, докато лекарят не установи при преглед високите стойности. Неговият контрол е от решаващо значение за съхраняване здравето на сърцето.
Отказът от тютюнопушене е може би най-важната стъпка, която трябва да предприемете
2 години след като се преустанови вредният навик, рискът от коронарна болест на сърцето значително намалява. Пасивното тютюнопушене също е рисково за здравето и не бива да бъде подценявано. Ето защо отказът от тютюнопушене може да съхрани не само здравето на пушача, но и това на околните.
Холестеролът и индексът на телесна маса трябва да бъдат контролирани, тъй като те са от съществено значение  за доброто здраве на сърцето.
ЗА СЪРЦЕТО И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ  ПРОФИЛАКТИКАТА Е МНОГО ВАЖНА И ВЪЗМОЖНА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ С ПОМОЩТА НА СПЕЦИАЛАСТИТЕ И ВАШЕТО СЕРИОЗНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЗДРАВЕТО!
 
РЗИ СИЛИСТРА