31 МАЙ СВЕТОВНИЯТ ДЕН БЕЗ ТЮТЮН

29/5/2020
„Да говорим открито за последствията от тютюна“
това е мотото на СВЕТОВНИЯТ ДЕН БЕЗ ТЮТЮН - 2020
 
На 31 май 2020 г. Световната здравна организация ще отбележи Световния ден без тютюн.
Събитието се провежда в страните по цял свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за          намаляване на нивата на неговото потребление.
Фокусът на посланията през 2020 година са насочени към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на младите хора.
Според данни от 2015 г. 17% от младите хора на възраст между 15 и 24 години пушат по целия свят. В Европейския регион 11,5% от момичетата и 13,8% от момчетата на възраст между 13 и 15 са потребители на тютюн. Въпреки, че това намалява през годините в резултат на усилията от страна на общността за контрол на тютюнопушенето, трябва да се направи повече за опазването на тези уязвими групи.
 
Организмът  на юношите е по-чувствителен към никотина, и е доказано, че те по-лесно развиват зависимост от възрастните. Пушачите, които започват да пушат като тийнейджъри са обикновено по-зависими от онези, които започват в по-зряла възраст. Много юноши и млади хора също така надценяват способността си да се откажат от тютюнопушенето в бъдеще и са склонни да се фокусират върху краткосрочните причини за започване на тютюнопушенето, като придобиването на социално желаната идентичност. И докато никотинът е ключовото химическо съединение, което причинява и поддържа зависимостта към тютюневите изделия, другите съставки (ментол, аромати и овкусители), имитацията на пушене на цигара, дизайнерските характеристики на продуктите ги правят още по-привлекателни за юношите и младите хора.
 
Под мотото „Младите хора и бъдещето на зависимостта“ Регионална здравна инспекция Силистра ви  предоставя информация на сайта си за вредата от тютюнопушенето:
 
Тютюнопушенето вреди на функцията на белите дробове.
Близо 13 милиона души в Европейския съюз страдат от болести причинявани от употребата на тютюневи изделия (независимо дали става дума за цигари, пури, лули и други, или пасивно пушене).
По повод Световния ден без тютюн Министерство на здравеопазването организира Конкурс за плакат на тема „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, посветен на превенцията на тютюневата зависимост. Регламент за конкурса може да намерите тук.
 
 
Източници на информация:
     Доц. др. А. МАНОЛОВА, дм; Национален център по обществено здраве и анализи.
     Дирекция „Обществено здраве“