Как да се предпазим от грип през новия грипен сезон 2019/2020г.

4/10/2019
През 2019г. стартира „Националната програма за подобряване на ваксино-профилактиката на сезонния грип 2019-2022г.“ (Програмата) В изпълнение на дейностите по Програмата от Министъра на здравеопазването и Управителя на НЗОК е подписано указание, съгласно което:
 1. Личните лекари (ОПЛ) са изпълнители на противогрипната ваксинация по Програмата;
 2. Периодът за извършване на противогрипната ваксинация по Програмата е от 1-ви октомври до 31-ви декември 2019г.;
 3. Подлежащи на противогрипната ваксинация по Програмата са лицата навършили 65-годишна възраст към датата на извършване на имунизацията, без значение на здравно-осигурителният им статус;
 4. Ваксинацията е безплатна за здравно-осигурените лица (пациента не дължи пари за преглед, ваксина и манипулация);
 5. Здравно-неосигурените лица заплащат за прегледа преди имунизацията, по цени определени от лечебното заведение;
 6. За извършения преглед и приложената ваксина личният лекар издава амбулаторен лист, с подписването на който имунизираното лице декларира информирано съгласие и удостоверява извършването на дейностите по имунизацията.
Ваксините необходими на всеки ОПЛ за имунизация на лицата от целевата група от пациентската му листа се заявяват към доставчика и следва да бъдат транспортирани и съхранявани при необходимите температурни условия, съгласно изискванията на Наредба № 15/2005г. за имунизациите в РБългария. ОПЛ прилага профилактичната противогрипна ваксина на лицата от целевата група, при спазване на изискванията на чл. 11 от Наредба № 15/2005г. Преди прилагане на ваксината ОПЛ информира пациента за ползите от ваксината, показанията и противопоказанията, възможните нежелани реакции и др.
Ваксинацията против сезонен грип е показана за различни рискови групи от населението: деца, възрастни с хронични заболявания, работещи в условия на повишен риск от заразяване (медицински персонал, работещите в транспорта, образованието, полицията,  армията и др. обслужващи дейности).
Съставът на противогрипната ваксина за сезон 2019/2020 е съобразен с препоръките на СЗО е включва щамове на грип А и грип В, за които се очаква да са основни причинители на заболявания и епидемично разпространение през този сезон. Ваксината е 4-валентна и съдържа по два щама от грип тип А и тип В (А/Брисбейн, А/Канзас, В/Колорадо и В/Пукет).
Ваксинацията следва да се извършва след преглед от лекар, на здрави лица, като се съблюдават възможни противопоказания. Важно е да се знае, че за изработване на имунитет от организма на ваксинираното лице са необходими от 2 до 3 седмици. Това следва да бъде съобразено от пациентите и лекарите, които целят защита от грипна инфекция преди периода на повишената заболеваемост. Обичайно заболеваемостта от Грип и остри респираторни инфекции започва да се увеличава през месец ноември и достига своя връх през януари.
 Грипът е най-тежката респираторна инфекция, която засяга целия организъм. Дори при доброкачествено протичане поразява не само дихателните пътища, но още нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната и други системи в човешкия организъм. Уврежда много органи и причинява усложнения на съществуващи хронични заболявания.
Предвид голямата изменчивост на грипните вируси, изграденият от минало преболедуване имунитет се оказва неспособен да защити пациента от мутиралите щамове.
При липса на усложнения грипът нарушава трудоспособността на болния човек най-малко за седмица. Лечението се осъществява с антивирусни медикаменти - Тамифлу и Реленца, но за успеха от лечението е необходимо лечението да започне в първите 48 часа от внезапното начало на грипната инфекция.  Необходимо е антивирусните препарати да се закупуват само с рецепта, издадена от лекаря, прегледал пациента и определил подходящото антивирусно средство въз основа на индивидуалното състояние на пациента, съпътстващите го заболявания и други фактори. В противен случай при безразборната им употреба съществува риск от формиране на резистентност на грипните вируси.
 
Освен профилактичната имунизация срещу грип не трябва да се пренебрегват и общо-профилактичните мерки при повишена заболеваемост:
 • избягване на контакти с болни и посещение на многолюдни места (особено важно е за т.нар.рискови групи лица);
 • избягване на простудния фактор, тъй като той променя реактивността на организма, като го прави по-уязвим;
 • ограничаване на тютюнопушенето, особено в обкръжението на малки деца, бременни жени, възрастни и хронично болни лица;
 • редовно проветряване и затопляне на помещенията за учене, игра, работа, спане и други;
 • укрепване на организма със спорт и здравословно хранене.
           
Но най-сигурното защитно средство остават противогрипните ваксини, защото те предпазват от тежкото протичане на грипната инфекция и от развитието на усложнения.
Месец октомври е подходящ за ваксинация.
Лицата под 65 год. възраст, желаещи ваксинация следва да закупят противогрипна ваксина от аптечната мрежа и да потърсят съдействието на личния си лекар или Имунизационния кабинет към РЗИ-Силистра за поставянето й.
Желаещите над 65г. възраст могат да се възползват от безплатната ваксинация по националната програма.
 
----------------------------------------------------------------
Октомври, 2019г.
РЗИ-Силистра