Резултати от дейността на НПППРМШ в област Силистра към 31.12.2013 г.

15/4/2014
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – СИЛИСТРА
 
Резултати от работата по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в област Силистра през 2013 г.
 
 
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (НПППРМШ) стартира през месец октомври 2012 г.  Реализирането на ваксинацията срещу папилома вирусите, причинители на рака на маточната шийка започна в област Силистра в края на същата година, почти едновременно с образователната кампания с родители и учители чрез организираните родителски срещи. Със съдействието на училищните ръководства информацията за първична профилактика на рака на маточната шийка чрез безплатната ваксинация на 12 годишните момичета достигна до всички родители. На родителските срещи беше предоставена полезна информация както за заболяването, така и за условията на стартиралата имунизационна кампания. Родителите, които пропуснаха срещите, получиха покани с насока да посетят личния лекар на своята дъщеря, за да заявят своето желание за извършване на ваксинацията.
 
Образователната кампания продължи и през 2013 г., като по темата бяха разпространени 1723 брошури и 763 DVD-та. На електронната страница на РЗИ-Силистра  е създаден модул с информационни и образователни материали и е обявена връзка към горещият телефон и националната интернет страница на Програмата.
 
Постигнатият резултат към края на  2013 г. е удовлетворителен:
  • Ваксинацията е завършена при 35% от момичетата, родени през 2000 г.  (202 от 578);
  • Имунизация е започната при 39% от момичетата, родени през 2001 г. (192 от 488).
     
През настоящата 2014 г. в Програмата предстои да се включат момичетата от набор 2002 година.
 
Ще припомня някои от основните правила на Програмата за провеждане на първичната профилактика на рака на маточната шийка чрез ваксинация:
  • Ваксината и ваксинацията са безплатни за момичетата навършили 12 годишна възраст;
  • Включването в програмата може да се осъществи всеки ден, но преди момичето да навърши 13 години;
  • Започната ваксинация продължава до нейното завършване, макар момичето да е навършило 13 години;
  • Имунизацията се извършва от личния лекар на момичето, с ваксина заявена от него чрез доставчик;
  • Ваксината се заплаща на доставчика от Министерство на здравеопазването чрез здравната каса;
  • Ваксинацията се провежда по схема, която включва три приема в рамките на 6 месеца;
  • Манипулациите се заплащат на личния лекар от здравната каса.
 
Целта на Програмата е снижение на заболяемостта от рак на маточната шийка чрез ваксинална защита на момичета и млади жени.
 
Безплатната ваксинация по Програмата е само за 12 годишните момичета.
 
За момичетата над 12 години и младите жени до 25 години ваксинацията е препоръчителна и стойността на ваксината, която възлиза на около 450-500 лв.,  се заплаща от пациента.
 
Всяко 12-годишно момиче може да се включи в безплатната ваксинационна програма при изразено желание от страна на родителите пред личния лекар на детето.
 
В страната са разрешени за употреба два вида ваксини срещу папилома вирусните инфекции: Церварикс и Силгард. Изборът е Ваш! Информация за тях ще немерите на сайта на РЗИ-Силистра: http://rzi-silistra.com/RIOKOZ/home.nsf/pages/bg/NT00002E8A?OpenDocument
 
Израз на родителска отговорност е избора за ваксинация срещу човешкия папиломен вирус на Вашата 12-годишна дъщеря. Не се колебайте! 
 
 
Април 2014 г.
--------------------------------------------------------------------------------------
Регионален координатор за област Силистра: д-р Теодора Начева