Долекарска помощ при припадъци

30/12/2010

Възрастните хора често припадат в жегата през лятото. Припадък може да се получи и при дълъг престой в задушено помещение, внезапна силна болка при удар, неочаквана уплаха, рязка промяна в положението на тялото. Когато някой припадне, наоколо настъпва паника и обикновено не се реагира адекватно. Задължително е да се потърси лекарска помощ, дори припадналият да се възстанови бързо. Ако се обадите на „Бърза помощ”, докато дойде линейката, на пострадалия може да се помогне с подръчни средства:

  • Проверява се дали не си е глътнал езика.
  • Разхлабват се дрехите около гърдите, за да се осигури приток на свеж въздух.
  • Главата се поставя на ниско.
  • На пострадалия може да се даде да помирише амоняк.

Тези мерки помагат за възвръщане на съзнанието. Пострадалият не бива да се изправя бързо и рязко. Желателно е да полежи 1 час след възстановяването.

При редица тежки заболявания може да настъпи продължителна загуба на съзнанието – мозъчен кръвоизлив, някои отравяния, диабет, епилепсия, бъбречни и чернодробни заболявания и др. При диабет може да се окаже действена до лекарска помощ. Когато у диабетиците се понижи кръвната захар и се появи бледост, хладна и лепкава пот, рязка слабост и нерядко загуба на съзнание, достатъчно е в устата на болния да се влее малко подсладена вода, да му се даде бучка захар или бонбон. Това може за кратко време да го изведе от тежкото състояние.

При епилептичен пристъп до лекарската помощ е да се сложи болният в легнало положение. Под главата му да се постави мека възглавница. Дрехите се разхлабват. За да не си прехапе езика, между зъбите се поставя дървена пръчка, лъжица, увита в плат, сгъната носна кърпа, ръкав или край на палто. Когато спрат гърчовете, болният се откарва в болницата.

Важно при подобна ситуация е да се отстранят страничните наблюдатели, да се успокои болният, да се създаде спокойна обстановка около него.

РИОКОЗ - Силистр