Немедикаментозни методи за отказване от тютюнопушене

30/12/2010

1. Акупунктура (иглотерапия) – при метода се използват игли, с които се въздейства върху био-активни точки от тялото. След няколко сеанса пушачът развива чувство за отвращение от цигарите. Процедурата е напълно безболезненна.

2. Електронна цигара (Пурета) - Електронната цигара е алтернативен метод на пушене. Тя може да разчупи навика на тютюнопушенето и косвено да доведе до значително намаляване или отказване от традиционните цигари. Електронната цигара се състои от батерия с автоматичен датчик, нагревател и никотинов пълнител. В сглобено състояние тя копира на вид традиционните тютюневи цигари, но за разлика от тях не съдържа хилядите вредни вещества, не се нуждае от запалване, не задимява помещенията, не създава риск от пожар. При поемане на въздух през цигарата, тя автоматично се включва и изпарява никотиновия разтвор. Изпаренията приличат изцяло на цигарения дим.

3. Хипноза – хипнотерапията все още у нас не е особено популярна. Необходими са няколко сеанса, за да се преодолее психологическата зависимост. Такъв е методът на Пол Маккена, който е описан в книгата „Как да откажем цигарите завинаги”, към която има СД с хипноза за програмиране на съзнанието.

4. IQS-терапия - Методът използва електроимпулси, чрез които се стимулират определени точки от ушната мида и се съдейства за прекратяване на никотиновата зависимост. Времетраенето на процедурите е около 1 час, броят им е в зависимост от нивото на пристрастеност.

5. Лазер терапия - При този метод с нискоенергиен лазер се стимулират определени енергийни точки по тялото. Цели се да се увеличи производството на ендорфини (хормони на щастие, наслада и удоволствие) и така да се намали никотиновия глад.

Процесът на спиране на тютюнопушенето е процес на промяна на поведението. Промяната минава през следните стадии:

  • Решение за спиране
  • Опит за спиране
  • Спиране
  • Трайно спиране
  • Рецидив
  • Мисъл за спиране
  • И отново решение за спиране.

Физиологичната зависимост и социално–психологическият навик показват, че отказването е трудно за много пушачи. Но все пак много интензивни пушачи са се отказали.

Понастоящем има много проучвания за откриване на нови помощни средства за отказване. Могат да се очакват нови важни достижения в близките години.

В помощ на желаещите да се откажат от цигарите на територията на РИОКОЗ Силистра е разкрит Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушенето.

  • Работно време: вторник 10.00 - 12.00 ч., четвъртък 15.00 – 17.00 ч.
  • стая №23, тел.: 086 / 816-129

РИОКОЗ – СИЛИСТРА
Отдел "Опазване на общественото здраве"