Закаляване на децата

30/12/2010
Закаляване на децата

Закаляването трябва да се извършва внимателно и при строго спазване на известни основни принципи.

Едно от най-важните изисквания при закаляването е то да се провежда СИСТЕМНО. Това означава, че закаляването трябва да се провежда ежедневно, през всяко годишно време, през цялата година.

Друго важно изискване е закаляването да става ПОСТЕПЕННО. Което означава, че закаляването не бива да става изведнъж и рязко.

ИНДИВИДУАЛНИЯТ ПОДХОД към детето е третото и решаващо изискване при закаляването.

При провеждането на закалителните процедури трябва да се съобразяваме с индивидуалните особености на детето – възраст, физическо развитие, здравословно състояние и др.

КОМПЛЕКСНОСТ – съчетание на различни закаляващи фактори: въздух, вода, слънце.

І. Общо закалителни процедури:

1. Голямо значение за закаляването има ПРАВИЛНОТО ОБЛИЧАНЕ НА ДЕТЕТО.

Дрехите трябва да съответстват на годишното време, климата, пола и възрастта. Не бива при нормална стайна температура да им се поставят вълнени дрехи-пуловери, жилетки и др. Докато зимните дрехи трябва добре да загръщат детето, летните трябва да позволяват по-широк достъп на въздуха и слънчевите лъчи до тялото на детето. През лятото детето се облича с дрехи от леки памучни материи.

2. Важна закалителна мярка е поддържането на ПОДХОДЯЩА ТЕМПЕРАТУРА на въздуха в помещенията, където се отглеждат децата. Стаята, в която играе детето, трябва да се проветрява и в нея да се поддържа температура 20° – 22° С.

3. ЕЖЕДНЕВНИТЕ РАЗХОДКИ на чист въздух се отразяват особено благоприятно на децата. За препоръчване е през есента и зимата разходките да се провеждат сутрин между 10-12 часа и след обяд от 16-17 часа, а през лятото съответно 9-11 часа и 16-19 часа. Продължителността им не трябва да бъде повече от 2 часа.

IІ. Специални закалителни процедури:

1. ВЪЗДУШНИТЕ БАНИ се провеждат на закрито или на открито – когато температурата навън е над 25° С и не духа вятър. Те се провеждат постепенно, като първоначално се правят 3 въздушни бани със свалена връхна дреха. След това 3 без ризка, само по гащички и чорапи, след които детето се съблича голо. Продължителността на въздушната баня се увеличава с по 5 минути през 2-3 дни, докато се достигне до 30 минути.

2. ВОДНИТЕ ПРОЦЕДУРИ – обтриване и обливане, се извършват в края на въздушната баня. Водните обтривания могат да се правят на цялото тяло или частично – на долните крайници.

а) Обтриването се извършва с кесийка, намокрена във вода с определена температура. Началната температура на водата трябва да бъде 35 - 36° С, като през 3 дни се понижава с 1 градус, докато достигне 26° С.

б) Обливането е много полезна и с голям ефект закаляваща процедура. То може да бъде общо или частично. Температурата на помещението не трябва да е по-ниска от 20° – 22° С. Когато се провежда открито, температурата навън да не е по-ниска от 25° С и да не духа вятър. Тялото на детето (без главата) се облива, като се започне с вода с температура 35 - 36° С и постепенно през 3 дни се понижава с 1 градус докато достигне 27 - 28° С.

2.СЛЪНЧЕВИТЕ БАНИ могат да се правят по време на игрите на открито сутрин между 9 и 11 часа, 1-2 часа след закуска. Особено полезни за децата са ултравиолетовите лъчи. Излагането на слънце е постепенно, като продължителността му се увеличава от 3-4 минути до 15-20-30 минути. Ако детето се изпоти или се зачерви, процедурата се прекратява.

ЗА ДА БЪДЕ ПОЛЕЗНО, ЗАКАЛЯВАНЕТО ТРЯБВА ДА ДОСТАВЯ РАДОСТ И УДОВОЛСТВИЕ НА ДЕТЕТО, ДА ПОВИШАВА НЕГОВОТО НАСТРОЕНИЕ.

Един от резултатните начини за борба срещу простудните заболявания при децата е редовното закаляване.

Закаляването укрепва детския организъм, подобрява здравето и физическото развитие на децата. Закалените деца боледуват по-малко, а когато се разболеят боледуват по-леко.

РИОКОЗ – СИЛИСТРА
Отдел "Опазване на общественото здраве"