КЪРЛЕЖИТЕ - ОПАСНИ ЛИ СА ТЕ ?

30/12/2010
Пролетният сезон, освен приятни емоции, носи и голям риск за здравето. От ранна пролет до късна есен (Април – Октомври ) е активният сезон на пасищните кърлежи, които обитават почвата, храсти, дупки на гризачи, леговища на диви и домашни животни, селскостопански постройки.
   От средата на март до сега официално в РИОКОЗ (ХЕИ) са регистрирани 21 лица от различни селища и общини в областта, ухапани от кърлежи. Преобладават хората в активна трудова и пенсионна възраст, тъй като те по-често се занимават с отглеждането на  домашни животни.

   За развитието на кърлежите във всички фази е необходима кръв, която те смучат от диви и домашни животни и човека. Те са носители на редица микроорганизми, причинители на заразни заболявания. У нас най-голямо значение сред кърлежовопреносимите заболявания имат Лаймската болест, Марсилската треска и Ку-треската.
   Ухапването от кърлеж е безболезнено и често остава незабелязано, а колкото е по-продължително запиването, толкова е по-голям риска от инфекция.

   Какво поведение да има всеки при установено ухапване от кърлеж?

      1. Правилно отстраняване на запития кърлеж – най-добре с пинсета или ръка, но задължително с ръкавица, чрез постепенно издърпване без въртене и смачкване на кърлежа.
      2. При дълбоко впиване или при останали части от кърлежа, след опит за сваляне, най-добре потърсете Вашият личен лекар.
      3. Щателна дезинфекция на мястото на ухапване, веднага след сваляне на кърлежа – с йод, спирт или одеколон.
      4. Свалените кърлежи не трябва да се унищожават чрез размачкване, а чрез изгаряне. При възможност да се поставят в шишенце със спирт и да се предоставят в РИОКОЗ (ХЕИ) на биолога в отдел „Противоепидемичен контрол” за определяне или за изследване.
      5. Известете личния си лекар при зачервяване, оток, болка на мястото на ухапване, повишена температура, обриви, главоболие, появили се във времето на  наблюдение, в продължение най-малко на 30 дни от ухапването.

   Не се самолекувайте! Потърсете лекарска помощ!

   Какво трябва да знаете, за да се предпазите от ухапване?

      1. Избягвайте навлизането във влажни райони с гъста растителност.
      2. Носете предпазно облекло при работа на полето или около животните (с дълги и стегнати крачоли и ръкави и в светли цветове), за да се виждат по-лесно полазилите кърлежи.
      3. Използвайте репеленти за кожа (те отблъскват кръвосмучещите – комари, кърлежи, зли мухи и други).
      4. Оглеждайте ежедневно тялото си за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой – това е много важно за предпазване от инфекция.             Обръщайте внимание на “предпочитаните” от кърлежите места – окосмената част на главата, корема, слабините, подмишниците и коленните сгъвки.
      5.Проверявайте домашните кучета и животните, които отглеждате (кози, овце, крави и др.). Обезпаразитявайте ги с препарати, след съвет от ветеринарните специалисти.
      6.Редовно почиствайте от клони и гниещи листа тревните площи, окосявайте ниско тревата, ограничавайте достъпа на скитащи и домашни животни в терените за разходки и игри на децата.РИОКОЗ – Силистра